Kronik karaciğer hastalıklarında humoral immunitenin incelenmesi

1987

Oktay, İlay

32 kronik karaciğer hastasında ve 8 kişilik kontrol grubunda humoral immünite değişiklikleri incelendi. Romatoid faktör kronik persistan hepatitli hastalarda anlamlı olarak pozitifti. IgG ve IgA nın sirotikler ve kronik aktif hepatitli hastalarda anlamlı olarak arttığı bulundu, fakat lgM sadece sirotiklerde artmıştır. IgA 'nın alkolik karaciğer hastalığında anlamlı artmamasına rağmen IgA /IgM oranı kontroller ile karşılaştırıldığında alkolik karaciğer hastalığı olanlarda bu oranın çok anlamlı arttığı bulundu. Komplimanlardan C4 'ün kronik persistan hepatitte azaldığı ve LE hücresi ve ANA pozitifliğinde istatiksel bir anlamlılık olmadığı bulundu.
The changes in the humoral immunity has been investigated in 32 chronic liver disease patients and 8 controls. Rheumatoid factor was significantly positive in chronic persistent hepatitis. IgG and lgA were found to be significantly increased in cirrhosis and chronic active hepatitis patients, but lgM was increased only in cirrhotics. Though IgA levels were not elevated in alcoholic liver disease IgA/lgM ratio was significantly elevated in alcoholic liver disease patients in comparison with the control group. Also C4 has been found to be decreased in persistent hepatitis patients and there was no statistical positivity in LE cells and ANA values.

Kronik karaciğer hastalıkları, Humoral immunite, Chronic liver diseases, Humoral immunity

Oktay, İ. vd. (1987). ''Kronik karaciğer hastalıklarında humoral immunitenin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 307-314.