Kültürel değişim kültüre ne kadar duyarlı? Kültürel değişimin nedenleri ve değişim süreci üzerine bir inceleme

2003

Kültürel değişim, geniş bir yelpazeye sahip örgüt kültürü literatürü içinde dikkat çeken araştırma alanlarından biridir. Örgüt kültürünün işletmelerin dış ve iç çevresel koşullarına uyum sağlamasının ve güçlü bir niteliğe sahip olmasının örgütsel performansı olumlu yönde etkileyeceği varsayımı, kültürel değişimin temel dinamiğini oluşturmaktadır. Ancak hem kültürel değişim kavramının kendisi hem de örgüt kültürü ile performans arasında kurulan ilişkiler bir takım sorunlar içermektedir. Genel bir eğilim olarak, bu alandaki yaklaşımların, kültürel yapının özelliklerine ve değişim çabalarına gösterdiği dirence duyarlı olmadığı gözlenmektedir. Oysa kültür gibi karmaşık bir insani eser, daha çok boyutlu analizleri gerektirmektedir.
The notion of organizational culture and culture change have attracted a broad base of scholarly interest. Especially, the reason for studying culture change is the presumed relationship between organizational culture and performance. Some recent research suggest that culture-performance link exist. But these relationships and arguments about culture which congruent with organizational environment and which is defined in terms of values and norms strongly shared among organizational members have some questions. Such views ignore cultural differences among organizations in their orientation and their abilitiy or persistance to chance. Because of the comlexity of these issues, researchers must take into account content of culture.

Organizational culture, Örgütsel kültür, Culture-performance relationship, Culture change, Kültür-performans ilişkisi, Kültürel değişim

Sayılar, Y. (2003). " Kültürel değişim kültüre ne kadar duyarlı? kültürel değişimin nedenleri ve değişim süreci üzerine bir inceleme". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2),131-150.