1991

Marmara Gölü (Salihli) sazanlarının -20 C'de dondurarak saklanması sırasında esas lipid fraksiyonlarının hidrolitik parçalanması, serbest yağ asitlerinin birikimi ve lipidlerin yağ asidi kompozisyonundaki değişmeler araştırılmıştır. Bu çalışma koşularında toplam lipidlerdeki ve fosfolipid, nötral lipid ve serbest yağ asitleri fraksiyonlarındaki bireysel yağ asitlerinin oranlarında hidroliz ve otooksidasyonun etkisiyle önemli değişmeler olmaktadır. Toplam sabunlaşmayan maddelerin niceliği dondurarak saklama sırasında bir miktar azalmıştır.
Hydrolytic decomposition of major lipid classes, free-fatty acids accumulation and changes of fatty acid composition in the lipids of Marmara Lake carps were studied during frozen storage at -2O C. Under the conditions in this work, the ratio of the individual fatty acids in total lipids, phospholipid, neutral lipid and free-fatty acids fractions changed significantly.The level of total non-saponifiable mattu was llittle affected by the freezbıg and frozen storage.

Marmara gölü, Sazan, Sazanı dondurularak saklanması, Yağ Asit, Marmara lake, Carp, Preservation of carp by freezing, Fatty Acid

Kundakçı, A. (1991). ''Marmara gölü sazanlarının (Cyprinus carpio L.) dondurularak saklanması sırasında lipidlerin hidrolizi ve lipid fraksiyonlarının yağ asillerindeki değişmeler üzerinde araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 53-64.