Abdullah Nâzik’in Bursa şehrengizleri

2017-07-31

Gülhan, Abdülkerim

Şehrengizler, bir şehrin tabii güzelliklerini ve güzellerini; çoğunlukla da şehre hayat veren, o şehirde sevilip sayılan güzel insanları konu edinen eserlerdir. Şehrengizler, klasik edebiyatımızın toplumsal bağını göstermesi yönünden de ayrıca önem arz etmektedir. Bu türün Türk edebiyatında bilinen altmıştan fazla örneğine her gün yenileri eklenmektedir. 17. yüzyılda yaşamış, Bursa başta olmak üzere birçok yerde müderrislik, kadılık gibi görevler yapmış ve bir Bursa sevdalısı olan Nazik’in şehrengizi de bunlardan birisidir. Bursa, hakkında birden çok şehrengiz yazılan önemli şehirlerimiz arasındadır. Nazik’in Divanı içinde yer alan beş bendlik terkib-i bend şeklindeki şiiri, Bursa’nın tabii güzelliklerini ve isim vermeden güzellerini konu edinen bir Bursa Şehrengizidir. Ayrıca iki gazel de Bursa’yı konu edinen küçük birer şehrengiz sayılabilir. Bu makalede söz konusu şiirler şairi, şekil ve içerikleriyle tanıtılmaya çalışılacaktır.
Şehrengizs, are the literary works which treats of natural beauties and bonnies of a city; mainly the beloved people who are favourable and respected in that area and vivifying that aforementioned place. Furthermore, in terms of indicating the social tie of our classical literature, şehrengizs have importance. Every day the new ones are incorporated into more than sixty known samples of this genre in Turkish literature. Living in 17th century, Nazik, whose şehrengiz is also one of them, is the one who was a passionate person of Bursa, who served in many various positions such as as mudarris and kadi foremost in Bursa and many other cities. Bursa is among the important cities about which more than one şehrengiz were accommodated. The poem, in the pattern of five bend terkib-i bend,which is placed in the Divan of Nazik, is a Bursa Şehrengiz, which treats of the natural beauties of Bursa and its bonnies without delivering any names. Moreover, two gazels which treats of Bursa may be considered as a petty şehrengiz. In this article, the poet of aforementioned poems has been endeavoured to introduce along with patterns and contents.

Nazik, Şehrengiz, Bursa, Klasik edebiyat, Classical literature

Gülhan, A. (2017). “Abdullah Nâzik’in Bursa şehrengizleri”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(33), 339-358.