1975

Bursa Üniversitesi

Duktus koledokusun akut tıkanmalarında plasmadaki kolesterol, bilirubin, alkalen fosfataz ve SGOT seviyelerinde meydana gelen değişiklikler köpekler üzerinde araştırılmıştır. Ayrıca karaciğerde husule gelen histopatolojik değişiklikler incelenmiştir. Akut bilier staz husule getirildikten 48 saat , 1 hafta , 2 hafta, ve 3 hafta sonra plasmadaki bu elemanların tayinleri yapılmış ve son tayine kadar kolesterol, bilirubin, ve anzimlerde devamlı bir artma görülmüştür. 3 hafta sonundaki kan muayenesinde plasma anzimlerinin artmalarına devam etmelerine karşılık , kolesterol ve bilirubin seviyelerinde düşme görülmüştür. Bulguların literatürdeki bulgularla uygunluk içerisinde olduğu belirtilmiş ve 3. hafta sonundaki kolesterol ve bilirubin seviyesindeki düşüşün izahı yapılmaya çalışılmıştır.
In this article we evaluated the serum level of cholesterole, bilirubine, alkaline phosphatase and SGOT in dogs which have had a Ligation of the choledochus. In addition to that we examined the histopathologic changes in the liver. 48 hours, 1 week, 2 weeks and 3 weeks after the acute stasis in the choledocus, these elements were levaluated and the results were discussed. Our findipgs were in accordonce with these of the literature.

Bu çalışma, 23. Milli Türk Tıp Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Akut koledok tıkanmalar, Acute biliary obstruction, Kolestrol, Bilirubin ve anzimler

Koçak, N. (1975). "Akut koledok tıkanmalarının plasmadaki kolesterol bilirubin ve anzimler üzerine etkisi". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(1), 9-20.