Multifokal yerleşimli bronkioloalveoler karsinoma

1990

Klinik davranış ve alışılmamış histopatolojik görünümleri ile ilginç tümörlerden olan bronkioloalveoler karsinoma tüm akciğer karsinomlarının % 3'ünden azını oluşturur. Genellikle periferik yerleşimli olan bu neoplazmların çoğunluğu iyi diferansiyedir. Histogenezisleri hala tartışma konusu olan bronkoalveoler karsinomaların akciğerin diğer adenokarsinomalarından yada metastatik tümörlerinden ayrımı oldukça güçtür. Olgumuz her iki akciğerinde multipi yerleşimli infiltrasyonlarla karakterize bronkioloalveoler karsinoması bulunun elli yaşında bayan hastadır. Nadir görülen bu tümör, kaynaklarda karşılaştırılarak incelenmiştir.
Bronchioloalveolar carcinomas have unusual clinical symptomatology and peculiar histopathologic patterns. They consist of less that 3 % all pulmonary carcinomas. They are generalIy located at the periphery and well differentiated. There is still controversy about their histogenesis, and bronchioloalveolar carcinomas are difficult to differentiate from other pulmonary adenocarcinomas and metastatic tumors. Our case is 50 year of female and had multicentric and bilateral bronchioloalveolar carcinoma. In this article, this rare tumor has been reviewed with up to date medical literature.

Multifokal yerleşim, Bronkioloalveoler karsinoma, Multifocal placement, Bronchioloalveolar carcinoma

Yerci, Ö. vd. (1990). ''Multifokal yerleşimli bronkioloalveoler karsinoma''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(2), 349-354.