İbicioğlu, Hasan
Antalyalı, Ömer Lütfi
Akçakanat, Özen

Yönetim enformasyon sistemi, yöneticilerin karar vermesi için gerekli enformasyonu değişik kaynaklardan toplayan, işleyen, saklayan ve veriyi raporlayan formal enformasyon sistemidir. Bu sistemlerin KOBİ’lerde kullanılması ile kararların daha etkin, doğru, zamanlı ve güvenilir bir şekilde verilmesi kolaylaşmıştır. Bu çalışmada bilişim sistemlerine dayalı enformasyon sistemleri ile ilgili Isparta ve Burdur yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumu incelenmiştir. Bu işletmelerdeki bilişim teknolojilerine dayalı yönetim enformasyon sistemlerinin bilgi kullanım düzeyi ve yöneticilerin bu sistemlere ilişkin bilgi düzeyleri ilk iki araştırma konusunu oluşturmaktadır. Yöneticilerin bu sistemlere ilişkin kendi bilgi düzeylerini nasıl gördükleri üçüncü araştırma konusudur. Son araştırma konusu ise yöneticilerin bu sistemlerle ilgili bazı temel kavramlardan doğru şeyleri anlayıp anladıklarıdır. Araştırmada Isparta ve Burdur yörelerindeki 97 adet küçük ve orta ölçekli işletmenin yöneticisi ile görüşülmüştür. Araştırma yöntemi olarak yapılandırılmış sorulardan oluşan mülakat tekniği kullanılmıştır. Mülakattan elde edilen sonuçlar SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Isparta ve Burdur yörelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin enformasyon sistemlerini kullanma düzeyi düşüktür. Yöneticiler, bu sistemlerle ilgili iyi düzeyde bir bilgiye sahip olmadıkları halde, bilgi düzeylerinin oldukça iyi olduğunu düşünmektedirler. Son olarak elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin enformasyon sistemlerini eksik veya yanlış anladıkları tespit edilmiştir.
Management Information System(MIS), collect valuable data from diverse resource and operate, save, and report these data for managers. By using this systems in the firms, reaching reliable decision at the the right time is became much easier. In this paper, current situation of the Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) which are located in the cities of Isparta and Burdur with regard to their using MIS was studied. The first two research subjects consist of the level of usage of MIS and the level of knowledge of the managers relevant to these systems. How the managers evaluate their knowledge concerning these systems is the third research subject. The last one is on whether the managers can make right inferences from some basic concepts which are related to these systems. Within the framework of this study, ninety-seven managers who are currently in charge of the SMEs located in Isparta and Burdur were interviewed. As the research method, interview technique which was composed of structured questions has been used. The results obtained were later analyzed by means of the programme SPSS. According to the research results, level of usage of MIS of the SMEs situated in Isparta and Burdur is too low, and their managers in charge regard themselves as the ones who possess a good knowledge of these systems. Finally according to obtained results, its determined that managers mostly misunderstand about what the MIS were.

Yönetim enformasyon sistemleri, KOBİ, Öğrenme, Algı, İletişim, Management information systems(MIS), Perception, SME, Communication, Learning

İbicioğlu, H. vd. (2005). ''Kobilerde yönetim enformasyon sistemleri algısı ve kullanımı; Isparta ve burdur yörelerinde yapılan bir uygulama''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(2), 25-43.