İklim etiği ve özdeşsizlik sorunu

Demirci, Mustafa

Bu çalışmada, iklim değişikliği kuşaklar arası adalet sorunu olarak ‘özdeşsizlik sorunu’ açısından tartışılmaktadır. İklim etiğinde, iklim değişikliğinin kuşaklar arası adalet sorununu ortaya çıkardığı düşüncesi geniş kabul görmektedir. Bu düşünceye göre, insan kaynaklı iklim değişikliği ile mücadelede mevcut nesillerin başarısız olması, gelecek nesillere büyük zarar verecektir. Kuşaklar arası adalet normuna göre, mevcut nesillerin gelecek nesillere karşı iklim sistemini koruma gibi bir takım ödevleri vardır. Ancak, özdeşsizlik sorunu, bugünkü nesillerin gelecek nesiller uğruna sera gazları salınımı azaltma görevi olduğu düşüncesine meydan okumaktadır. Özdeşsizlik sorunu, kuşaklar arası adalet ilkesini ve gelecek nesillere karşı sorumluluklar normunu zayıflatmaktadır. Buna rağmen, özdeşsizlik sorununu iklim sistemine zarar vermeyi haklı çıkaran bir yaklaşım olarak değerlendirmek doğru değildir.
This study argues climate change as an intergenerational equity problem from the viewpoint of non-identity problem. The idea that climate change raises issues of intergenerational equity is widely held in climate ethics. This idea suggests that failure of the current generations in combating anthropogenic climate change constitutes inflicting great harm on future generations. According to intergenerational equity norm, present generations have some obligations to future generations such as protecting the climate system. Non-identity problem, however, challenges the idea that the present generations have a duty to mitigate greenhouse gas emissions for the sake of future generations. Although non-identity problem undermines the intergenerational justice argument and the norm of obligations to future generations, it cannot be treated as a justification for damaging the climate system.

İklim değişikliği, Gelecek nesillere karşı ödevler, İklim etiği, Gelecek nesiller, Özdeşsizlik sorunu, Climate change, Obligations to future generation, Climate ethics, Future generations, Non identity problem

Demirci, M. (2013). "İklim etiği ve özdeşsizlik sorunu". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(2), 225-248.