2015-04-08

Bu çalışmamızda, Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmekte olan “Yabancı Dil Öğretiminde Belgesel Film Kullanımının Öğretmen Adaylarının Dil Yetileri ve Değer Eğitimi Gelişimine Katkısı” adlı projenin tanıtımının yanı sıra, proje kapsamında gerçekleştirilen Fransız Dili Eğitimi Anabilim dalı uygulamalarından söz etmeyi amaçlamaktayız. Yabancı dil öğretiminde belgesel filmlerin yeterince kullanılmadığı düşüncesi projenin çıkış noktasını oluşturmuştur. Bu proje, Fakültemizdeki Yabancı Diller Eğitimi Bölümüne bağlı üç anabilim dalının ortak çalışmasıyla HOME belgeselinin yabancı dil öğretim materyali olarak düzenlenmesini ve bu materyaller sayesinde üç anabilim dalındaki öğretmen adayı öğrencilerinin dilsel ve mesleki (değer eğitimi) gelişimlerine katkıda bulunulmasını hedeflemektedir. Çalışmamızda öncelikle yabancı dil öğretiminde görsel-işitsel materyal kullanımının önemi vurgulanmış; belgesel kullanımının sağladığı avantajlardan söz edilmiştir. Ardından, projenin bütüncesini oluşturan HOME belgeselinin Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerine yönelik ders materyaline dönüştürme etkinliklerine yer verilmiştir. Son olarak, Anabilim dalında gerçekleştirilen sınıf içi uygulamalar sonucunda elde edilen bulgular ışığında, söz konusu materyali geliştirmeye yönelik önerilere yer verilmiştir.
This study aims to presents the project supported by the Scientific Research Centre of Uludag University and entitled “Contributions to the Development of Linguistics Skills and Awareness of Environmental Issues for Future Foreign Language Teachers”. Hence, the applications in the French department are presented. The project's starting point is that the documentaries are not used enough in the teaching of foreign languages. In collaboration with the English and German departments, the main goal is to develop, from the documentary Home, educational materials and thus contribute to the development of language and professional skills of future teachers. In this study the importance of the use of audio-visual materials in foreign language teaching and the advantages of documentary films have been highlighted. Then the development phases of teaching materials from the Home corpus for learners of FLE are presented. Following the return of the learners’ perceptions for the implementation, some didactical proposals are given to optimize this material.

Yabancı dil öğretimi, Görsel-işitsel materyaller, Belgesel film, HOME, Fransızca öğretimi, Foreign language teaching, Audio-visual material, Documentary movie, FLE

Kazanoğlu, F. vd. (2015). ““Yabancı Dil Öğretiminde Belgesel Film Kullanımının Öğretmen Adaylarının Dil Yetileri ve Değer Eğitimi Gelişimine Katkısı” başlıklı projenin tanıtımı ve proje kapsamında Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı uygulamaları”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(Frankofoni Özel Sayısı), 371-383.