Dış politika analizinde interdisipliner yöntem arayışı

1988

Dış politika ve uluslararası politika çağımızda, çağımız öncesine oranla çok daha yoğun olarak akademik, basın-yayın ve pragmatik bazda ilgi odağı konumundadır. Bunun nedenini kısaca Napolyon'un, dış politika geleceğimizin belirlenmesidir, özdeyişi ile vurgulamak olasıdır. Dış politika analizinde kullanılan çok sayıda kuram vardır. Bunlardan biri de dış politika analizini ekonomi politikası ve toplumsal yapı analizi bazında incelemeyi method olarak benimsemek ve gerek dış politikayı gerekse dış politika araçları toplumsal yapı çerçevesinde algılamayı öngörmektedir. Makalemiz, bu yöntem ile çalışan bir düşünür öbeğinde kuramsal modeli kaba hatlarıyla tanıtma ve tartışmaya sunmayı amaçlamaktadır.
Aussenpolitik steht in unserem jahrhundert mehr denn je im Vordergrund der Interessen-sei es wissenschaftlich; journalistisch oder pragmatisch, dessen Gründe mit Worten Napolyons, Aussenpolitik ist unserer Schicksa zu erklaeren möglich isı. Es gibt eine Fülle von Theorien zum Analyse der Aussenpolitik. Das Konzept einer dieser Theorien ist politökonomische gesellschaftsanalyse. Mit dieser Aufsatz wurde der Versuch unternommen, die Methoden dieses Ansatzes auszumachen und um dieses Thema zur Diskussion zu leiten.

Dış politika analizi, İnterdisipliner yöntem arayışı, Uluslararası politika, Außenpolitische analyse, Internationale politik, Modell, Die suche nach einer interdisziplinären Methode

Genç, M. (1988). ''Dış politika analizinde interdisipliner yöntem arayışı''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1-2), 193-208.