Verapamil'in nöromüsküler kavşak üzerine etkisi

1986

Verapamilin nöromüsküler kavşak üzerine etkisi, siniri aracılığı ile (indirekt) uyarılan kurbağa hyoglossus kas-sinir preparatında incelendi. Artan dozlarda verapamil (1.10- 5 , 5.10- ,1.10- 4 M) twitch kasılmaları etkilemezken pankuronyum bromür (0,08 ug/ml) veya magnezyum klorür (15 mM) ile kısmen deprese edilmiş twitch kasılmalardaki depresyonu potansiyalize etti. Diğer taraftan, söz konusu ilacın kısa süreli kontraktürlere neden olduğu gözlendi. Mevcut bulgular verapamilin nöromüsküler kavşakta var olan depresyonu artırabileceğini ve bu etkinin özellikle nöromüsküler disfonksiyonlu hastalarda önem kazanabileceğini düşündürmektedir.
Effect of verapamil on neuromuscular junction was examined using frog's hyoglossus muscle-nerve preparation stimulated through its' nerve (indirectly). Increasing doses of verapamil (1.10- 5 , 5.10- , 10-4 ) alone didn't have any effect on twitch contractions. However the drug potentiated the twitch depression of hyoglossus muscle produced by pancuronium bromur (0.08 ug/ml) or magnesium chlorur ( 15 mM). On the other hand, it was observed that verapamil produced short-duration contractures. Present results indicate that verapamil can increase neuromuscular depression and this effect may be important especially in patients with neuromuscular dysfunction.

Verapamil, Nöromüsküler, Sinir, Kasılma, Kontraktürler, Depresyon

Büyükuysal, R. L. (1986). ''Verapamil'in nöromüsküler kavşak üzerine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 49-53.