1998

Bu makalede öncelikle yem ve yem maddelerinin metabolize olabilir enerji (ME) değerlerinin kanatlı beslenmesindeki önemi ile kanatlı yemlerinin ME terminolojisi özetlenmiştir. Ardından, yem tüketimi, yemin yapısı, in vivo ME belirleme yöntemleri ile hayvanların yaş, tür ve genotiplerinin in vivo ME ölçümleri üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, Türk Kanatlı Yemi Endüstrisi'nin acilen azot tutulumuna göre düzeltilmiş yaklaşık metabolize olabilir enerji (AMEn) sistemini kullanmaya başlaması önerilmiştir. Aynı zamanda, gerçek metabolize olabilir enerji sistemleri (GME ve GMEn) ile ilgili araştırmaların sayısındaki artışın, Türkiye ve dünyada bu sistemlerin kullanımını destekleyeceği kanısına varılmıştır.
In this review, importance of metabolisable energy (ME) of feeds and feedstuffs in poultry nutrilion and ME terminology for poultry feeds are briefed. Subsequently effects of feed intake, feed structure, in vivo procedures for determining ME, age, species and genotype of birds on in vivo ME measurements are discussed. In conclution, it is recommended that Turkish Poultry Feed Industry should start to use nitrogen corrected apparent metabolisable energy (AMEn), immediately. Also, it is considered that increase in studies on true metabolisable energy systems (TME and TMEn) will support use of TME and TMEn in Turkey and the world.

Metabolize olabilir enerji (ME), Kanatlı yemleri, Vivo metotları, Türk Kanatlı Yemi Ensdüstrisi, Metabolisable enerji (ME), Poulrty feeds, Vivo methods, Turkish Poultry Feed Industry

Eren, M. (1998). “Kanatlı yemlerinin metabolize olabilir enerji düzeylerinin in vivo metotlarla belirlenmesindeki gelişmeler”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2-3), 219-228.