2020-03-06

Polat, Ulviye
Gürtuna, Filiz

Bursa Uludağ Üniversitesi

Environmental Management System (EMS) studies conducted today are activities where enterprises plan, implement, control and monitor measures related to their activities that can impact the environment, and systematically and sustainably carry out activities aimed at preserving the environment. Given the limited resources of enterprises such as workforce, money, time, machinery and equipment, it is important for enterprises to prioritize their activities so that EMS’s work effectively. In this study, a list of environmental activities was primarily established with the aim of determining the EMS activities to be undertaken by enterprises or evaluating existing environmental activities. An approach for determining prioritized activities was developed from the created activity list according to the evaluation criteria appropriate to the operating conditions of enterprises.
Günümüzde yürütülen çevre yönetim sistemi (ÇMS) çalışmaları, işletmelerin çevreyi etkileyebilecek faaliyetleriyle ilgili önlemlerini planladığı, uyguladığı, kontrol ettiği ve izlediği, sistemli ve sürdürülebilir bir şekilde çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerini gerçekleştirdikleri çalışmalardır. İşletmelerin iş gücü, para, zaman, makine-ekipman gibi kısıtlı kaynakları göz önünde bulundurulduğunda çevre yönetim sistemi çalışmalarını etkin yürütebilmek için hangi faaliyetlerin önceliklendirilmesi gerekliliği önemli olmaktadır. Bu çalışmada öncelikli olarak, işletmelerin kuracakları çevre yönetim sistemi faaliyetlerini belirleme veya mevcut çevresel faaliyetlerini gözden geçirme amacı ile bir çevresel faaliyet listesi oluşturulmuştur. Oluşturulan faaliyet listesinden, işletme koşullarına uygun değerlendirme kriterlerine göre öncelikli faaliyetlerin belirlenmesi konusunda bir yaklaşım geliştirilmiştir.

Environmental Management System, E-FMEA, Fuzzy TOPSIS, Çevre yönetim sistemi, Bulanık TOPSIS

Polat, U. ve Gürtuna, F. (2020). "Prioritizing a new set of environmental management system activities with fuzzy TOPSIS method". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(1), 341-360.