Determination of temperature variabilities and trends in Turkey

2021-08-19

Çelebioğlu, Tuğba
Tayanç, Mete
Oruç, Halil Nurullah

Bursa Uludağ Üniversitesi

A comprehensive study has been carried out for Turkey to investigate temperature variabilities and trends in a 50-year period of 1969-2018. Daily temperature data belonging to 174 meteorological stations which was collected from Turkish Meteorological State Service was used in this research. Temporal and spatial variability of temperature have been studied by linear regression, 3-yr moving average and non-parametric Mann-Kendall test. Yearly and seasonally average temperature of each region has been formed from analysis of daily average temperature for this time period. Temperature increase in this recent half century time period is found to be in the Eastern Anatolia Region with a value of 1.74°C/50 years. The regions with the highest seasonal temperature increases are estimated to be the Aegean Region (1.61°C) in autumn, Eastern Anatolia Region (2.37°C) in winter, Eastern Anatolia Region (1.84°C) in spring and Marmara Region in summer (2.79°C). Moreover, yearly temperature trends showed increasing trends at 99% confidence interval in most stations. Increasing trends at 99% confidence interval have been confirmed in most regions from analyzing seasonally and yearly temperature trends.
Türkiye için 1969-2018 yılları arasındaki 50 yıllık süreçte, sıcaklık değişimleri ve eğilimlerini araştırmak için geniş kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden toplanan 174 meteoroloji istasyonuna ait günlük ortalama sıcaklık verileri kullanılmıştır. Yıllık ve mevsimlik ortalama sıcaklıklar, günlük ortalama sıcaklıklardan elde edilmiştir. Sıcaklığın, zamansal ve mekansal değişkenliği; lineer regresyon, 3 yıllık hareketli ortalama ve parametrik olmayan Mann-Kendall testi ile incelenmiştir. Bu son yarım yüzyıllık zaman diliminde, sıcaklık artışının Doğu Anadolu Bölgesi'nde 1.74°C/50 yıl değerinde olduğu gözlemlenmiştir. En yüksek ortalama sıcaklık artışı sonbaharda Ege Bölgesi’ne (1.61°C), kış mevsiminde Doğu Anadolu Bölgesi’ne (2.37°C), ilkbaharda Doğu Anadolu Bölgesi’ne (1.84°C) ve yaz mevsiminde Marmara Bölgesi’ne (2.79°C) aittir. Ayrıca, yıllık sıcaklık trendleri çoğu istasyonda %99 güven aralığında artış şeklinde yaşanmıştır. %99 güven aralığında artan trendler, çoğu bölgede mevsimsel ve yıllık sıcaklık analizinden doğrulanmıştır.

Climate change, Temperature, Mann-kendall test, Trend analysis, Turkey, İklim değişikliği, Sıcaklık, Mann-kendall test, Trend analizi, Türkiye

Çelebioğlu, T. vd. (2021). ''Determination of temperature variabilities and trends in Turkey''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 26(3), 1003-1020.