Doğum kliniğinde sık rastlanan tümör olguları 1. genital kanal tümörleri

1994

Bu çalışmada son yıllarda U. Ü. Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniğine getirilençeşitli evcildişi hayvanlarda rastlanılan genital kanal tümörlerinin yapısal özellikleri ile, tür. yaş ve organlara göre dağılımları incelendi. Köpekler tümör oluşma insidansı açısından ilk sırada bulunurken, bu sırasıyla inek ve kısrak izledi. Genital kanal tümörleri içinde vaginal tümörler en sık gözlenirken, uterus, serviks ve vulva tümörüne daha az sayıda rastlandı. Vaginal tümör oluşumu için ortalama yaş köpeklerde 5.5, inekte ise 3.4 olarak saptandı.
In this study genital tract tumors of female domestic animals which was brought to the Department of Obstetrics and Gynecology of Veterinary: Faculty in the last years were investigated. It was seen that the dogs showed a higher tumor incidence then the cows and mares. Vaginal tumor's were found as the most common type of the genital tract neoplasms. Neoplasms of uterus, cervix and vulva were seen rarely. The werage age for vaginal tumors has found 5.5 in dog and 3.4 in cow

l'aginal tumor, Genital tract tumor, Female domestic animal

Mısırlıoğlu, D. vd. (1994). "Doğum kliniğinde sık rastlanan tümör olguları 1. genital kanal tümörleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 49-56.