2014-06-01

19. yüzyılda Giresun, Trabzon vilayetine bağlı bir kazadır. Giresun kazasının stratejik konumundan dolayı savunmasına çok fazla önem verildiğini anlıyoruz. Kalenin ve etrafındaki adalarda bulunan kale, palanga, hisarpeçe gibi savunma yapılarının devamlı bir şekilde bakım ve onarımlarının yapılması, her türlü techizat ve ihtiyaç malzemelerinin tedarik edilmesi yanında müstahfızlarının maaşlarının titizlikle ödenmesi de bu fikri desteklemektedir. Bu yazımızda Giresun Kalesi, kale içindeki cami, Giresun iskelesi ve rıhtımının inşası, Giresun Hükümet Konağı'nın ve Gümrük binasının yeniden inşası, Kokora Mahallesi'ndeki derenin üzerine bir köprü yapımı, hapishanenin tamiri ve Giresun limanında şalope yapımı gibi konular yer almaktadır. Bunlardan başka yine bu şehirde bulunan bir çok cami, türbe, medrese ve zaviyenin de onarımları hakkında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan vesikalardan faydalanarak bir bilgi derlemesi yapılacaktır.
19 century, Giresun, was a part of Province Trabzon in status of a kaza. The strategic importance of the town was recognized. This paper deals with the documents from the Ottoman Archive contending construction activities in the town such as the construction of the bridge over creek in Kokora, restoration of the prison, ship constructions in the harbor. It’s also mentioned that many mosques, türbe, medrese and zaviye in several neighboring of the town have been restored.

Giresun Şehri, Osmanlı Mimarisi, Anadolu Kaleleri, Onarım, Askeri savunma, City of Giresun, Ottoman architecture, Castles of Anatolia, Restoration, Military defence

Yavaş, D. (2014). “Arşiv belgelerine göre 19. Yüzyılda Giresun Şehri ve Kalesindeki imar faaliyetleri”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(26), 33-50.