Müzik yeteneğinin tanımı, ölçümü ve deneme yetenek testi

1999

Müzik yeteneği ile ilgili bilgiler, en iyi biçimde deneysel koşullar altında geçerliği olan müzik yeteneği testlerinin kullanımıyla ortaya çıkabilir. Bu testler arasında en tanınmış olanları C.Seashore, H. Wing ve E. Gordon 'a aittir. Türkiye 'de ise bu tür örneklere fazla rastlanmamaktadır. Bu örneklerden biri olan ve araştırmacının geliştirerek 1994'de U Ü.E.F Müzik Eğitimi Bölümü 'ne giren 41 kişiye uyguladığı "Deneme Yetenek Testinin güvenirliği ve geçerliği ile ilgili ilk araştırmalar olumlu sonuç vermişti. Bu çalışmada denek gruptan son sınıfa gelmiş 33 kişinin üç yıllık Müziksel İşitme ve Okuma dersi notlarıyla Deneme Yetenek Testi puanları karşılaştırılarak testin uzun dönemdeki geçerliği kontrol edilmek istenmiştir.
Knowledge about music ability is best derived from the use of valid music ability tests under experimental conditions. The most known ones of these tests belong to C.Seashore, H. Wing and E. Gordon. These kind of test s can 't be foımd adequately in Turkey. "Trial (Music) Ability Test" which were developed by researchers was practised on 41 students who began to U U.E.F Music Education Department in 1994. First researches about reliability and validity of this test has been concluded positively. In this study "Trial Ability Test" points are compared with Musical Audition-Reading validity of the test has been aimed to check.

Müzik, Yetenek, Test, Music, Ability

Göğüş, G. (1999). "Müzik yeteneğinin tanımı, ölçümü ve deneme yetenek testi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-154.