2003

Özdevecioğlu, Mahmut

Örgütlerde saldırgan davranışlar hem bireyleri hem de örgütü etkilemektedir. Örgüt içinden veya dışından pek çok nedenle ortaya çıkan ve hem bireysel hem de örgütsel performansı etkileyen saldırgan davranışlar ve bunun ardından gelen şiddet davranışları üç şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar, fiziki zarar vermeye yönelik olmayan ve daha ziyade psikolojik baskı unsuru oluşturmaya yönelik düşmanlık ifadeleri, bireylerin çalışmasını engellemeye yönelik engelleme davranışları ve fiziki zarar vermeye yönelik açık şiddet davranışlarıdır. Saldırgan davranışların bireyler üzerindeki etkileri Kayseri’de faaliyet gösteren özel ve kamuya ait hastanelerde çalışan hemşireler üzerinde yapılan bir araştırma ile ortaya konulmuştur. Araştırmada, saldırgan davranışlara maruz kalma ile iş tatmini ve motivasyon düzeyleri arasında ters yönlü, stres ile pozitif yönlü bir korelasyon bulunmuştur. Ayrıca, saldırgan davranışlara maruz kalma ile uyku bozuklukları, nedeni belirsiz kaygılar ve tansiyon sorunları arasında da pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur.
Aggression in an organization affects both its employees and organization itself. Aggression that is derived from inside or outside of organization appears in three types. One of them is the expressions of hostility that is not intended to do physical harm but to apply psychological impression. Second is the obstructionism just to impede other employees’work. Third one is the overt aggression that is aimed to injure employees. In this article that conducted on nurses in Kayseri, the effects of aggression and violence on employees are shown. It is found that there is a negative correlation between aggression and both job satisfaction and motivation. Besides, there is a positive correlation between aggression and stress, the problems of sleeplessness, anxiety and high or low blood pressure.

Saldırgan davranışlar, Aggression, Örgütsel şiddet, İş tatmini, Motivasyon, Stres, Violence, Job satisfaction, Motivation, Stress

Özdevecioğlu, M. (2003). "Organizasyonlarda saldırgan davranışlar ve bireyler üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1), 121-150.