1988

Aydınlar, Sirem

Bu çalışmada Erken Membran Rüptürlü hastalarda gelişebilecek korioamnionitisin erken tanısında CRP'nin önemini araştırdık. Korioamnionitis tanısında kullanılan alışılagelmiş yöntemlerle CRP sonuçlarını karşılaştırdık. 13'ünde korioamnionitis saptanan, 19'unda korioamnionitis gelişmeyen toplam 32 EMR'lü gebe araştırıldı. Kontrol grubu olarak 24 sağlıklı gebe alındı. Klasik yöntemlerin anlamlı sonuç vermemesine karşılık CRP değerinin korioamnionitis olan hastalarda % 85 oranında yükseldiği, korioamnionitis gelişiminde istatistiki açıdan anlamlı olduğu (p < 0.001) saptandı.
We hereby, searched the importance of CRP in the early diagnosis of chorio· amnionitis which can take place in the patients with premature ruptures of membrane. We compared the conventional methods used for the diagnosis of chorioamnionitis with CRP results. 32 pregnant women with premature rupture of membrane were searched; 13 of the patients had chorioamnionitis and 19 patients did not have it. 24 healthy pregnant women were chosen for control group. Although the conventional methods does not give significant results. The CRP values, are found statistically important (p < 0.001) in patients with chorioamnionitis with an accuracy of 85 %.

Erken membran rüptürü (EMR), Gebelik, C-reaktif protein (CRP), Korioamnionitis, Premature rupture of membranes (EMR), C-reactive protein (CRP), Pregnancy, Chorioamnionitis

Aydınlar, S. vd. (1988). ''Erken membran rüptürlü (EMR) gebelerde kantitatif C-reaktif protein (CRP) değerinin korioamnionitis tanısındaki önemi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(2), 373-380.