Kur’an açısından insan hürriyetinin temellendirilmesine bir yaklaşım

1994

Ele aldığımız bir kavamm hemen bir tanımını yapma ya da böyle bir tanımı bekleme alışkanlığı iyindeyizdir. Şimdi de yine benden belki "hürriyet" kavramının bir tanımını yapmam beklenecektir. Peşinen böyie bir tanım denemesine girişmeyeceğim. Önce hürriyet sözcüğü bizde hangi anlam ve durumları çağrıştırır? Bunları bir gözönüne getirelim. Hürriyet, sözcük anlamı ile sınırlanmamış olmak, bir takım kayıt ve şart altında olmamak, bağımsız olmak anlamlarını içerir. Hürriyet insan için sözkonusu ise, insanın kime ve neye karşı bağımsızlığı sözkonusudur? İnsanın istek ve davranışları nedir? İnsan hangi kayıt ve şartlar altında bulunabilir? Bu sorular hemen akla, insanın nelerle ilişki ve bağlantı içinde olduğu sorusunu getirir.

Hürriyet, Bağımsızlık, Varlık, Davranışlar, Nedensellik, Freedom, Entity, Independence, Behaviours, Causality

Hüseyin, A. (1994). "Kur’an açısından insan hürriyetinin temellendirilmesine bir yaklaşım". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(6), 1-7.