Dördüncü asrın ünlü coğrafya bilgini Makdisî (ö. 390/1000), İslam coğrafyasının muhtelif bölgelerine gerçekleştirdiği gezi ve gözlemlere ilişkin coğrafi ve kültürel mülahazalarını aktardığı Ahsenü’t-tekâsîm fî ma’rifeti’l- ekâlîm isimli eserinde, İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde hangi kıraatların okunup takip edildiği konusu başta olmak üzere Kur’an kıraatlarına ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulunmuştur. Bu araştırma, Makdisî’nin Kur’an kıraatlarıyla ilgili tespit ve değerlendirmelerinin takdim ve tahlilini hedeflemektedir.
Famous geographer Maqdisi (d. 390/1000), in his famous book Ahsenü’t-teqasim fî ma’rifeti’l- eqâlîm, makes remarks on geographic and cultural considerations for regions he visited it; in this context he touchs on a subject kıraats which are followed in various regions of islamic world in that centruy. So the main purpose of this article will be to determine Maqdisî’s considerations for kıraats, particularly for thats are followed in varios regions of islamic world in that centruy.

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.

Kıraat, Makdisî, İslam dünyası, Qıraat, Maqdisi, The Muslim world

Maşalı, M. E. (2006). "Makdisî’nin Ahsenü’t-Tekâsim’indeki bilgiler ışığında Kur’an kıraatlarına ilişkin tespitler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(2), 183-196.