Mutasyonel değişimler ve veteriner virolojideki önemi

2002-06-19

DNA bir çok canlı türünde oldukça stabil bir yapı gösterir. Bu durum büyük oranda DNA polimerazın sahip olduğu eksonükleaz aktivitesiyle ilişkilidir. Oysa RNA viruslarında her 104 baz bağlanmasında bir yanlış eşleşmenin olabileceği bilinmektedir. Bu derlemede nükleik asit baz dizininde meydana gelen değişiklikler sebepleri, moleküler mekanizmaları ve sonuçlarıyla ele alınmış ve hayvan viruslarının epidemiyolojisi veya patogenezinde mutasyonların rollerine ilişkin çarpıcı örnekler verilmiştir.
As genetic material DNA is very stable in most of the species. This situation is highly related to exonüclease activity of DNA-polymerase. In the contrary, there is at least one mis-matching for 104 nucleotide base pair in viral RNA. The reasons, molecular mechanisms and results of changes in nucleic acid sequences are comprehensively reviewed here with special samples for veterinary virology.

Mutasyon, Mutation, Mutajenler, Mutasyon mekanizmaları, Mutant tipleri, Hayvan virusları, Mutagens, Mechanism of mutations, Mutants, Animal viruses

Yeşilbağ, K. (2002). "Mutasyonel değişimler ve veteriner virolojideki önemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1-2-3), 125-131.