Sığırların önemli ayak hastalıklarında operatif sağıtım yöntemleri

1983

Sığırlarda ayaklarda oluşan lezyonlara bağlı olarak, topallıkla seyreden hastalıklar dizisi, bu hayvanların önemli derecede etkilenmesine, özellikle süt ve et veriminin azalmasıyla ekonomik yönden de büyük oranlara ulaşan kayıplara neden olurlar. Son senelerde bu konuda pek çok çalışmalar yapılmıştır. Özellikle İngiltere 'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, 1977/1978 seneleri arasında topallıkla seyreden ayak hastalıklarının, İngiliz süt sığırcılığının 15.5 milyon Paund, yani yaklaşık olarak 4 milyar Türk lirası gibi büyük bir kaybına yol açmış olduğu ve bu kaybın aynı süre içinde, mastitis ve infertilitenin yol açtığı kayıptan daha fazla olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan Almanya'da gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçlarına göre ve ayak hastalıkları bulunan bir süt ineğinde, bu proses süresince 100 kg. canlı ağlık, 1000 lt. süt yerimi kaybı olabileceği saptanmıştır.

Bu konu, 8 Şubat 1983 de Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde konferanslar dizisi içinde işlenmiş ve 36 orijinal slayt ile görüntülenmiştir.

Sığırların, Ayak hastalıklarında, Operatif sağıtım yöntemleri, Lezyonlar

Görgül, O. S. (1983). "Sığırların önemli ayak hastalıklarında operatif sağıtım yöntemleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(2), 21-29.