Publication:
Değişik azotlu gübrelerin kolza (Brassica napus ssp. oleifera)'da ürün miktarı ve tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri

dc.contributor.buuauthorÖzgümüş, Ahmet
dc.contributor.buuauthorBaşoğlu, Fikri
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-11T10:39:57Z
dc.date.available2021-02-11T10:39:57Z
dc.date.issued1984
dc.description.abstractOrta Anadolu Yöresi'nde yaygın olarak yer alan Kahverengi Büyük Toprak Grubu'na ait bir toprak örneği ile yürütülen denemede, değişik azotlu gübrelerin ve azot miktarlarının kolzada tohum ve sap ürün miktarları ile tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Serada dört teşerrürlü olarak yürütülen denemede Amonyum sulfat (% 21 N), Amonyum nitrat(% 26 N) ve Üre (% 46 N) gübreleri kullanılmış ; topraklara azot 40, 80 ve 120 ppm N olmak üzere üç ayrı miktarda verilmiştir. Her üç gübre çeşidinde de azot miktarı arttıkça kolzada tohum ve sap ürün miktarları artış göstermiştir. Azotlu gübreleme sonucu tohumlardaki yağ oranı ise kontrola (hiç azot verilmeyene) göre dikkate değer ölçüde azalma göstermiştir. Özellikle en yüksek miktarda azot (120 ppm N) verilen saksılarda tohumlardaki yağ oranı en düşük düzeyde bulunmuştur. Buna karşın, azotlu gübre miktarı arttıkça toplam yağ ürün miktarında da artış görülmüştür. Fakat bu artış, tohum ürün miktarındaki artıştan ileri gelmiştir. Azotlu gübre çeşidinin tohum ve sap ürün miktarları üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Azotlu gübre çeşidinin tohumdaki yağ oranı ve toplam yağ ürün miktarı üzerine etkileri ise önemsiz olmuştur.
dc.description.abstractThis study was carried out to evaluate the effect of different nitrogenous fertilizers with the increasing rates on the yield and seed oil of rape. The soil sample was taken from a brown great soil group that is representative of the Middle Anatolia region soils. The experiment was established under greenhouse conditions with four replications. The N-fertilizers used in this experiment were Ammonium sulphate (21 % N) , Ammonium nitrate (26 % N) and Urea ( 46 % N). The N-fertilizers were applied to the soils at the rates of 40, 80 and 120 ppm N. As the rates of nitrogen application was increased, the seed and straw yields of the rape were also increased. The nitrogen application decreased oil contents of seed considerably as compared with the control. The lowest seed oİl content was found in the plants receiving the highest rate of nitrogen (120 ppm N). However, the total oil yield was increased as the nitrogen rates increase due to the seed yield. Different nitrogenous fertilizers significantly affected the seed ant straw yields but their effects on the oil content of seed and the total oil yield were insignificant.
dc.identifier.citationÖzgümüş, A. ve Başoğlu, F. (1984). “Değişik azotlu gübrelerin kolza (Brassica napus ssp. oleifera)'da ürün miktarı ve tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 41-48.
dc.identifier.endpage48
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage41
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16295
dc.identifier.volume3
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAzotlu gübre
dc.subjectKahverengi büyük toprak grubu
dc.subjectOrta Anadolu Yöresi
dc.subjectAmonyum sülfat
dc.subjectAmonyum nitrat
dc.subjectTohumdaki yağ oranı
dc.subjectNitrogenous fertilizers
dc.subjectBrown great soil group
dc.subjectMiddle Anatolia Region
dc.subjectAmmonium sulphate
dc.subjectAmmonium nitrate
dc.subjectOil contents of seed
dc.titleDeğişik azotlu gübrelerin kolza (Brassica napus ssp. oleifera)'da ürün miktarı ve tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect of different nitrogenous fertilizers on the yield and seed oil of rape
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Toprak Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
3_1_7.pdf
Size:
1.61 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: