+IA- ekinin Kırım Tatar Türkçesindeki kullanılışı üzerine

2009-12-01

Baydar, Arzu S. Ertane

Bu çalışmada +lA- ekinin Kırım Tatar Türkçesindeki kullanılışı üzerinde durulmuştur. Türkçenin en eski metinlerinden itibaren her dönemde işlek olarak kullanılan +lA- ekinin Kırım Tatar Türkçesindeki farklı kullanımına dikkatler çekilmiş; ayrıca ekin bu farklı kullanımları ve bunun nedenleri izah edilmeye çalışılmıştır. Çalışmadaki tüm örnekler tanıklıdır. Söz konusu örnekleri tespit edebilmek için Kırım Tatar Türkçesi edebî dili ile yazılmış çok sayıda eser ve sözlük taranmıştır.
It has been emphasized in this study on the use of +lA- appendix in CrimeaTatar Turkish. It is focussed on the different use of +lA- appendix, used frequently every period from the oldest Turkish texts, and also on the different use of it. It has been tried to explain the reasons of the different uses. Examples of this study are all proved. In order to indicate these questioned examples, a large number of Works written in Crimea-Tatar literary Turkish and dictionaries have all been scanned.

Kırım Tatar Türkçesi, +lA- eki, +lA- ekinin Kırım Tatar Türkçesindeki kullanılışı, Crimea-Tatar Turkish, +lA- appendix, The use of +lAappendix in Crimea-Tatar Turkish.

Baydar, A.S.E. (2009). “+IA- ekinin Kırım Tatar Türkçesindeki kullanılışı üzerine”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(17), 305-314.