Elmalı'lı Tefsiri'nde insan ve davranışı

2001

Bu makalede Elmalı'lı Tefsiri'ndeki bazı psikoloji konuları açıklanmaya çalışılmıştır. M. Hamdi Yazır’ın tefsirnde değindiği konular incelenmiştir. Önce yazarın hayatı ve metodu kısaxa anlatılmış, daha sonra psikolojinin kavramları incelenmiştir. Bu kavramlar şunlardır: Duyum, algı, bilinç, hafıza ve motivasyon. Elmalılı Hamdi Yazır'ın bbu konuları nasıl ele aldığı gününmüz psikoloji bilimi açısından ortaya konmaya çalışılmıştır.
This article aims to explain some psychological elements in the Interpretation of Elmalı'lı. At the beginning, we present a short information about author's life and his method. The elements which this interpretation includes consist of sensation, perception, consciousness, memory, motivation etc. How Elmalı'lı studied these subjects was investigated by the terms of modern psychology.

Elmalı'lı Tefsiri, Duyum ve algı, Hafıza ve motivasyon, Sensation and perception, Memory and motivation

Gürses, İ. (2001). "Elmalı'lı Tefsiri'nde insan ve davranışı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 161-167.