Hipofiz ve hipofiz-hipotalamus arasındaki yapı-görev ilişkileri

1987

Hipofiz, sphenoid kemikteki derin bir çukurcuğa, Sella tursica'ya oturmuş, hipofiz sapı ve infundibulum vasıtası ile diencephalon un tabanına bağlı olan önemli bir endokrin bezdir. Hipofiz, embrional gelisme. mikroskobik yapı ve fonksiyonları bakımından birbirinden tamamıyla farklı iki kısımdan yapılmıştır. Bunlardan birisi adenohipofiz, diğeri ise nörohipofizde. Adenohipofizi ön lob (pars distalis), ara lob (pars intermedia) v.e pars tuberalis oluşturur. Neuro Hipofiz, eminentia mediana, hipofiz sapı ve infundibulum dan ibarettir. Organın bütün lobları bağ dokusundan tek bir kapsüla, stratum fibrozum ile sarılmıştır.

Hipofiz-hipotalamus, Sphenoid, Hipofiz, Kemik, Lob, Bağ dokusu

Yakışık, M. (1987). ''Hipofiz ve hipofiz-hipotalamus arasındaki yapı-görev ilişkileri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 291-296.