KKTC’de banka krizleri açısından kamu finansmanının etkinliği

Şafaklı, Okan

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Banka Krizleri Açısından Kamu Finansmanının Etkinliği” konulu bu çalışmanın temel amacı, Banka krizleri sonrası ülkede hüküm süren durgunluk şartlarında kamu gelirlerinin toplanması ve harcanmasındaki etkinliği analiz etmektir Çalışmada öncelikle KKTC’de kamu finansmanının analizi yapılmıştır. Buna göre, çalışmada ekonomik, politik, sosyal ve sendikal açıdan bakıldığında, esneklik taşımayan personel giderlerinin düşürülememesi yanında diğer devlet harcamalarının eşgüdüm içinde denetiminde büyük zafiyetler olduğu tespit edilmiştir. Buna ilaveten, özellikle AB’deki vergi politikaları ile karşılaştırıldığında KKTC’deki vergi sisteminde eksikliklerin olduğuna ve varolan kayıt dışı ekonominin vergi etkinliği üzerindeki olumsuz etkisine de işaret edilmiştir. Çalışmada ayrıca KKTC’nin vergi etkinliği oranı, ekonomisi büyük ölçüde entegre olmuş Türkiye (TC) ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde farklılık ortaya çıkmazken başta İngiltere olmak üzere AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında büyük farklılık olduğu gözlenmektedir.Banka krizleri sonrası güdülen maliye politikaları incelendiği zaman ise söz konusu politikalar salt bütçe açığını kapatmaya yönelik olup ülkedeki durgunluğu artırıcı, üretimi ise düşürücü nitelikte olmuş ve bankacılık sektöründe istikrar yakalamaya katkısı olmamıştır.
The basic aim of this study is to analyze the efficiency of public finance in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) after the bank crises. The efficiency of collecting public revenues and managing public expenditures within the context of economic and bank crises will be considered. The results of the study can be summarized as follows: • Chronic public deficit exists in the country specially due to inelastic personal expenditures, There is no efficient and coordinated control on public expenditures, • Huge amount of unreported economy exists, • Tax efficiency of the country is very low when compared especially with European Countries • Fiscal policies followed after banking crisis have decreased production and increased recession rather than creating stability and welfare. • Fiscal policies pursued according to economic stability program have not been effective in creating efficiency and stability in the sector. Furthermore, specific measures such as banking mergers, technological infrastructure and electronic banking necessary for the structural change of the banking sector have not been targeted by the fiscal policy makers.

KKTC, TRNC Public, Kamu, Finance, Finansman, Bankacılık, Etkinlik, Banking, Efficiency

Şafaklı, O. (2002). "KKTC’de banka krizleri açısından kamu finansmanının etkinliği" Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 65-83.