1994-06-15

Kocabalkan, Fikri
Erikçi, Selahattin
Gürel, Selim

Bu çalışma, koroner kalp hastalarında serum total kolesterol ve trigliserit düzeyleri ile vücut yağ miktarı ve yağ dağılımı arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Vücut yağ miktarı ve ağ dağılımını saptamak için Vücut Kitlesi indeksi, Bel-Kalça Oranı, Triceps Deri Kıvrım Kalınlığı gibi antropometrik ölçümler ve bilgisayarlı tomografiden yararlanılmıştır. Eldeki sonuçlara göre koroner kalp hastalarında Vücut Kitlesi indeksi, Bel-Kalça Oranı ve Triceps Deri Kıvrım Kalınlığı antropometrik ölçümleri ile hastaların lipid profili arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bilgisayarlı tomografi ile belirlenen abdominal visseral ve deri altı yağ alanları ile serum total kolesterol ve trigliserit düzeyleri arasında da bir ilişki saptanmamıştır. Fakat abdominal visseral yağ alanını deri altı yağ alanına bölünmesi ile elde edilen V/ D oranı ile serum total kolesterolü arasında negatif yönde kuvvetli bir ilişki saptanmıştır. Aynı oran ile serum trigliserit düzeyleri arasında bir ilişki bulunamamıştır. Abdominal visseral ve deri altı yağ alanları arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir.
This study was conducted to investigate whether serum total cholesterol, and triglyceride levels in patients with coronary heart disease are related to their body fatness and fat distribution. Several anthropometric measurements such as body mass index, waist-to-hip ratio, triceps skinfold thickness and computed tomography were used to determine body fatness and fat distribution pattern. Body mass index, waist-to-hip ratio, triceps skinfold thickness measurements in patients with coronary heart disease showed no relationship with their lipid profiles. Furthermore, serum total cholesterol, and triglyceride levels in this patient group were not associated with the abdominal visceral and subcutaneous areas which were determined by computed tomography. There was a negative significant correlation between serum total cholesterol and VIS (visceral and to subcutaneous fat area ratio) which was obtained by dividing visceral fat area by subcutaneous fat area. A significant relationship was not found between serum triglyceride levels and VIS ratio. Additionally a positive and statistically significant correlation was observed between abdominal visceral and subcutaneous fat areas.

Koroner kalp hastalığı, Vücut ağ dağılımı ve miktarı, Serum lipidleri, lschemic heart diseases, Body fatnass and fat distribution, Serum lipid levels

Bulucu, F. vd. (1994). ''Koroner kalp hastalarında vücut yağ miktarı ve yağ dağılım biçimi ile serum lipidleri arasındaki ilişki''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 51-54.