2021-06-16

Gök, Ertuğrul
Sivri, Süleyman

Bursa Uludağ Üniversitesi

Televizyon düşmesi, çocuklarda sıklıkla künt kafa travmasına bağlı önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Televizyon düşmesi nedeniyle ölen olguların detaylı incelenmesi alınacak tedbirler için yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada Adli Tıp Kurumu Diyarbakır Grup Başkanlığı tarafından 2005-2014 yılları arasında Diyarbakır’da ölü muayeneleri veya otopsileri yapılmış olan 9174 olgunun ölü muayene veya otopsi raporları incelendi. İncelenen olgulardan üzerine televizyon düşmesi nedeniyle ölmüş olduğu kesin olan çocuk yaş grubundaki 24 olgu çalışmaya alındı. Olguların tamamının (n=24) künt kafa travmasına bağlı öldükleri, hepsinin yaş grubunun 1-4 yaş aralığında olduğu, olguların 13 (%54,2) tanesinin kız cinsiyette olduğu ve en çok olguya yaz mevsiminde (%45,8) rastlandığı saptandı. Televizyon düşmesine bağlı ölümlerin tamamının kaza kaynaklı önlenebilir halk sağlığı sorunu olduğu saptandı.
Television falling is an important cause of morbidity and mortality in children, often due to blunt head trauma. Detailed analysis of the cases who died due to falling televisions will be a guide for the prevention protocols. In this study, postmortem examinations or autopsy reports of 9174 cases which were carried out by the Council of Forensic Medicine, Diyarbakir Group Chairmanship between 2005 and 2014 were examined. Of the examined cases, 24 cases in the pediatric age group whose cause of death was television falling were included in the study. It was found that all of the cases (n=24) died due to blunt head trauma, all of them were between the ages of 1 and 4, 13 (54.2%) of the cases were female, and most cases (45.8%) were observed in the summer season. It was determined that all deaths due to falling TVs are preventa ble public health problems caused by accident.

Kaza, Çocuk ölümü, Adli olgu, Kafa travması, Televizyon düşmesi, Accident, Child death, Forensic case, Head trauma, Falling TV

Gök, E. vd. (2021). ''Üzerine televizyon düşmesi sonucu meydana gelen çocuk ölümlerinin retrospektif değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(2), 201-203.