Metastatik renal hücreli kanserde hedefe yönelik ilaçları nasıl kullanalım?

2011-11-02

Renal hücreli kanser (RCC) biyolojisinde vasküler endotelyal growth faktör ve mammalian target of rapamycin B yolağının tanımlanması ile tedavide yeni seçenekler geliştirilmiştir. Bu yeni seçenekler (hedefe yönelik ilaçlar) ile birlikte, bir zamanlar sınırlı tedavi seçeneği olan RCC tedavisinde artık yeni bir dönem başlamıştır. Başlangıçta sunitinib ve sorafenib ile başlayan çalışmalara daha sonra bevasizumab, temsirolimus, everolimus ve pazopanib eklenmiştir. Hedefe yönelik ilaçların antitümoral etkileri benzer olsada klinik etki ve toksisitede farklılıklar vardır. Bu nedenle tedavi ile ilişkili yan etkilerin erken saptanması ve tedavinin yönlendirilmesi hastanın yaşam kalitesini artıracak, gereksiz doz redüksiyonları olmayacaktır
In Renal cell cancer biology (RCC), with vascular endothelial growth factor and diagnosing of mammalian target of rapamycin B pathway, new options (targeted drugs) are developed in therapy. With Targeted Drugs, new period started now in the RCC treatment which has limited treatment option at one time. Then bevasizumab, temsirolimus, everolimus and pazopanib were added to workings that initially started with sunitinib and sorafenib. Although antitumoral effects of drugs are similar in these treatment options, differences are seen in clinical effects and toxicity. Therefore, early determination of adverse effects that are associated with treatment and direction of treatment will improve patient’s quality of life and unnecessary dose reduction won’t occur.

Renal hücreli karsinom, Hedefe yönelik ilaçlar, Metastasis, Targeted therapy, Renal cell carcinoma

Avcı, N. ve Manavoğlu, O. (2011). ''Metastatik renal hücreli kanserde hedefe yönelik ilaçları nasıl kullanalım?''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 37(3), 165-168.