Şeyhülislâm Esîrî Mehmed Efendi ve vakıfları

Esîrî Mehmed Efendi uzunca yıllar ifa ettiği müderrislik, kadılık ve şeyhülislamlık gibi vazifelerden sonra vakıflarını, zorunlu olarak ikâmet etmek durumunda kaldığı Bursa’da tesis etmiştir. Bursa Şer’iyye Sicilleri içerisinde onun sekiz adet vakfı tesbit edilmiştir. Vakfiyelere bakıldığında onun öncelikle kendi mahallesine yönelik olmakla beraber Mevleviyye ve Halvetiyye tarikatı mensupları için de vakıflar tesis ettiği görülmektedir. Şeyhülislamların vakıfları genellikle büyük mülklerin vakfedilmesiyle oluşurken Esîrî Mehmed Efendi’nin vakıfları küçük ölçeklidir.
Esîrî Mehmed Efendi founded his waqfs (foundation) in Bursa, where he was forced to compulsory residence after many years of official duty such as muderris, qâdi and sheikh al-Islam. His eight waqfs were determined in Bursa Court Registers. Referring to trust deeds, it is seen that his founded waqfs for Mawlawiyya and Halwatiyya orders as well as for his neighborhood. Despite the fact that waqfs of sheikh al-Islams are founded by dedication of large properties, his waqfs are small.

Osmanlı, Esîrİ Mehmed Efendi, Şeyhülislam, Vakıflar, Ottoman, Esîrî Mehmed Efendi, Waqfs, Sheikh al-Islam

Karataş, A. İ. (2015). "Şeyhülislâm Esîrî Mehmed Efendi ve vakıfları". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 24(2), 1-43.