Odituar yollar üzerine alkol ve gürültü etkilerinin değerlendirilmesi

1988

Günümüzde alkol, içki şeklinde sık kullanılan bir maddedir. Son yıllarda alkol tüketiminin hala arttığı bildirilmekte ve alkolün organizma üzerinde olumsuz etkilerinin araştırılması devam etmektedir. Bu nedenlerle alkol alan deneklerde alkolün santral ve periferik odituar yollar üzerine etkisini göstermek üzere bu çalışma yapılmıştır . Seçilen 10 normal denekte Alkol Almadan önce (A .A .Ö.) ve Alkol Aldıktan Sonra (A .A .S.), saf ses eşik odyogramı, konuşmayı ayırt etmeleri ve gürültülü ortamda konuşmayı ayırt etmeleri araştırıldı. Bu amaçla deneklere 1.5 gr/ kg 45° lik viski verildi. Klinik AC-3 interacoustic odyogram aygıtı kullanıldı . Oluşturulan cevapların odyolojik kayıtları, hava ve kemik yolu saf ses ortalamaları, çift hoparlöre aynı anda iki kulak ile, sağ sol kulakların ayrı ayrı konuşmayı ayırt etmeleri ve test yapılan kulağa işitmeyi en rahat algıladı seviyede tek heceli fon emirle birlikte, işitme eşikleri üstünde 40 dB maske sesi (beyaz ses) verilerek elde edilen konuşmayı ayırt etme değerleri ölçüldü. Bulgularımızı şöyle özetleyebiliriz: 1- Etil alkolün işitme sinirine etki etmediğini, saf ses eşik odyogramı , kemik ve hava yolu saf ses ortalama değerlerinde bir değişme yapmayacağı sonucuna varılmıştır . 2- Deneklerimizde A.A.Ö. ve A.A.S. ayrı zamanlarda yapılan çalışmada, aynı anda her iki kulağın çift hoparlör ile, sağ ve sol kulağın ayrı ayrı konuşmayı ayırt etmelerinde anlamlı fark bulunması, nöral impulsların kortekse doğru yayılmaları esnasında karşılaştıkları güçlüklerle konuşmayı ayırt etme kabiliyetini azalttığı kanısına varılmıştır. 3- Alkolün, gürültülü ortamda, deneklerin konuşmayı ayırt etmelerini etkilediği görülmüştür. 4- Çalışmamız bize alkol suçlarının tayin ve tespitinde, bireylerin konuşmayı ayırt etme yeteneklerinin de tamamlayıcı önemli bilgiler verebileceği göstermektedir.
Today alcohol is frequently used as a drink. In recent years it is reported that alcohol intake is increasing. Research on the negative effects of alcohol on the organism continues. For these reasons this paper about the effect of alcohol on the central and peripheral auditory systems has been written. Among ten normal subjects pure tone audiogram, speech discrimination both in silent and noisy atmosphere has been performed before and after alcohol intake. For this purpose forty five percent whiskey in a dosage of 1.5 g/kg. has been given to the subjects. Clinical AC-3 interacoustic audiogram machine has been used. Pure tone bone and air conduction mean threshold values, speech discrimination scores for the left, right and both ears and again speech discrimination scores in the most comfortable level with the monosyllable tones given in 40 dB masking noise have been recorded. We can summarise our results or follows: 1- Ethyl alcohol has no effect on the acoustic nerve and does not change pure tone threshold values. 2- In our subjects we have found a significant difference in the speech discrimination scores for the left. right and both ears before and after alcohol intake. It is concluded that speech discrimination ability is distorted because of the difficulties neural impulses face on their way to the cortex. 3- Alcohol also changes the speech discrimination score in a noisy back ground. 4- Our research has shown that speech discrimination ability is a complementary test (or the alcohol offerses.

Odituar yollar, Alkol ve gürültü, Alcohol and noise effects, Auditory pathways

Onart, S. (1988). ''Odituar yollar üzerine alkol ve gürültü etkilerinin değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), Supplementum 10, 1-11.