Doğal kökenli ani-beklenmeyen ölümler akut veya akutfazdaki kronik bir hastalık sonucunda meydana gelen, orijin olarak cinayet, intihar ve kaza dışında kalan ölümlerdir ve genellikle karşımıza ölümün ani ve beklenmeyen bir şekilde, şüpheli bir çevrede meydana gelmesi ile çıkmaktadır. Doğal kökenli ölümlerin Bursa'daki yöresel özelliklerini tespit etmek ve otopsi açısından sonuçların değerlendirilmesi amaçlanarak Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı'nda Ocak 1994 Temmuz 1999 arasında otopsisi yapılmış 2026 olguya ait adli muayene tutanakları ve otopsi raporları retrospektif olarak incelenerek saptanan 572 (% 28.2) doğal kökenli ani-beklenmeyen ölüm olgusu, yaş, cinsiyet, ölüm nedenleri açısından araştırıldı. Kardiovasküler hastalıklar 261 olgu (% 45.6) ile ilk sırayı almaktadır. Erkek: kadın oranı yaklaşık 4/1'dir. En sık doğal ölüm 113 olgu (%19. 7) ile 5. dekatta görülmektedir. Sonuç olarak orijin açısından diğer ölümler kadar doğal kökenli ani-beklenmeyen ölümlerde de otopsinin önemi vurgulanmıştır.
Deaths those are occurring acute or rapid termination of chronical diseases and those are excluding criminal, accidental and sucidal causation are classified as natural sudden unexpected deaths They have been usually met sudden and unexpectedly and in a suspicious environment. Aiming to determine the local properties of natural deaths in Bursa and to evaluate the results in autopsy manner, 572 (28. 2 %) natural sudden-unexpected death cases which and taken from the scene investigation and autopsy reports of 2026 cases of which autopsies had been done between January 1994 and July 1999 in Bursa Group Chairmanship of the Council of Forensic Medicine had been examined for age, sex and death causes. With 261 cases (45.6 %) cardiovascular diseases took the first place. The ratio of male/female was approximately 4/1. Most frequent natural deaths had been seen in the 5 decade with 113 cases (19.7 %). In conclusion, the importance of the autopsy in natural sudden-unexpected deaths as well as other deaths had been emphasized.

Bu çalışma, 10-13 Mayıs 2000 tarihlerinde İstanbul[Türkiye]’da düzenlenen IV. Adli Bilimler Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Ani-beklenmeyen ölümler, Otopsi, Sudden-unexpected deaths, Autopsy

Durak, D. (2000). "1994-1999 yılları arasında Bursa'da otopsisi yapılan doğal kökenli ani-beklenmeyen ölümlerin değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 107-112.