Sibernetik ve geleceğimiz

1983

Bir sözcük olarak sibernetik, eski yunan felsefesinde Kübernetes olarak "kontrol ve yönetim" anlamında kullanılmıştır. Türkçede sibernetik karşılığı olarak "Güdümbilim" sözcüğü önerilmiştir. Bu sözcük günümüzde de en geniş şekli He hemen hemen aynı anlamda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, özde pek fark içermese de, sibernetik sözcüğü değişik bilim adamları tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır . Bu tanımların belli başlı olanlarını şöylece sıralayabiliriz. - Sibernetik, insanlarda ve makinelerde karşılıklı olarak bilgi alış -verişinde bulunma, kontrol, denge oluşturma ve yönetme anlamına gelmektedir 2 Sibernetik biliminin babası sayılan Prof. Dr. Norbert WIENER'in bu tanımı günümüzde bu alanda en çok tutulan bir tanım olmaktadır. - Yine, çok ünlü bir nörolog (neurolog) ve sibernetik bilgini olan İngiliz Prof. Dr. ASHBY'e göre sibernetik, insan organizmasındaki denge durumunun (flomeostasis) makinelerde uygulanıp , böylece daha üstün derecede kontrol ve denge durumu saklanmasıdır. - Brunel üniversitesi sibernetik bölümü müdürü Prof. F.H; GEORGE'e göre de sibermetik, "yapay akıl üzerine yapılan çalışmaların tamamı" olmaktadır. - Karl STEINBUCH öyle demektedir 3 : " Teknik ve teknik dışı alanda, bilgi alış-verişine ilişkin yapıya sibernetik denilir." O'na göre, insanlarda ruhsal fonksiyonlar olarak görülen şeyler , aslında bir "bilginin alınması, İşlenmesi, depolanması ve geri verilmesinden" başka bir şey değildir. - Otto W ALTER HASELDFF ise şu tanımlamayı vermektedir 4 : Sibernetik, her şeyden önce dinamik sistemlerin yapı ve bilgi alış-verişi kuramıdır. Sonra da bilgi ve bilgi kaynaklarını belirli hedeflere varmaya yarayacak şekle sokma tekniğidir. Sibernetik sözcüğüne ilişkin yapılmış başka tanımlamalar da yukarıdakilere benzemektedir. Bunların hepsinde ortak olan ve konunun özünü oluşturan unsur haberleşme kontrol ve denge kurma unsurlarıdır. halde sibernetik temelde bu üç unsuru kapsayan bir kavram olmaktadır.

Sibernetik, Sinir sistemi fizyolojisi

İlhan, İ. (1983). "Sibernetik ve geleceğimiz". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 227-234.