Halil Mutran ve romantik edebi kişiliği

Bu çalışmada çağdaş Arap edebiyatında romantizmin öncülerinden sayılan Halil Mutran’ın kısa biyografisi ve romantik edebî kişiliği ele alınmıştır. Bu çerçevede, romantizmin değerlendirildiği kısa bir girişten sonra, biyografisinin edebî kişiliğine ışık tutacak yönlerine değinilmiştir. Romantik edebî kişiliği bağlamında ise, bu kişiliğin ana belirleyicileri olan kişisel duyarlılıkları, siyasal, sosyal ve duygusal deneyimleri ile etkilendiği dünya edebiyatları üzerinde durulmuştur. Son olarak etkileri çerçevesinde şiir anlayışı, şiirleri, etkilediği edebiyatçılar ve hakkında söylenenlere örnekleriyle yer verilmiştir.
In this article, it is dealt with the short biography and the romantic literary identity of Khalil Mutran who is considered as one of the leaders of Romanticism in Arabic Literature. After a brief introduction, some aspects in his life, relating to his literary identity are mentioned. As regards to his romanticism, it is studied how influential his personal sensibility which determined his literary identity, and his political, social and emotional experiments, and also the world literatures on him. Finally it is examined his poetic sense, poems, influences on other poets, and the remarks on him with examples.

Edebî kişilik, Romantizm, Şiir, Şair, Arap edebiyatı, Deneyimler, Literary identity, Romantism, Poem, Poet, Arabic literature, Experiences

Yalar, M. (2008). "Halil Mutran ve romantik edebi kişiliği". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(1), 47-66.