Seralarda karbondioksit gübrelemesi

1986

Seralarda normal olarak 300 ppm olması gereken karbondioksit konsantrasyonu sera havasının yenilenmemesi durumunda gündüz azalmakta, gece ise fotosentezin durması ile artış göstermektedir. Gündüz fotosentezin artırılması için karbon dioksit gübrelemesi yapılması gerekmektedir. ilave edilecek karbondioksit miktarı hem bitkinin atmosferden absorbe ettiği karbondioksit miktarını, hem de serada meydana gelecek kayıpları karşılayacak miktarda olmalıdır. Karbondioksit gübrelemesinin ekonomik olması sera konstrüksiyonunun izolasyon durumuna bağlı bulunmaktadır. Ülkemizde bu tekniğin uygulanması yeni sera konstrüksiyonlarının geliştirilmesi ile mümkün olacaktır.

Sera, Karbondioksit, Fotosentez, Gübre, Carbon, Fumur

Katkat, A. V. (1986). ''Seralarda karbondioksit gübrelemesi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 39-46.