1989

Son yıllarda kol kas ve kol yağ alanı değerlerinin sırasıyla vücudun protein ve kalori rezervlerini daha iyi yansıttıkları kabul edilmektedir. Bursa çocuklarında protein ve kalori malnütrisyonu oranlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada Bursa İlkokullarındaki 3168 çocuğun kol kas, kol yağ alanı değerleri saptandı. Amerikan standartları referans alarak kol kas ve kol yağ alanı değerlerine göre protein ve kalori malnütrisyonlu çocuklar belirlendi. Protein malnütrisyonların oranı kızlarda % 10, erkeklerde % 11.5 olarak bulundu. Kız ve erkek çocuklar arasında protein malnütrisyonu yönünden anlamlı farklılık bulunamadı. Kalori malnütrisyonluların oranı ise kızlarda % 22. 7, erkeklerde % 11. 7 olarak bulundu. Bu iki oran arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p < 0.001). Ayrıca erkek çocuklarda protein ve kalori malnütrisyonu görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, kız çocuklarında kalori malnütrisyonu görülme oranı protein malnütrisyonu görülme oranına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p < 0.001).
According to the results of recent studies arm muscle area and arm fat area measurements are considered to reflect the protein and calory reserves better than skinfold thickness and arm circumference measurements. In order to determine protein and calorie malnutrition rates, arm muscle area and arm fat area values have been calculated in 3168 children in the elementary schools in Bursa. Using the American standarts as the reference values, protein malnutrition rates were found to be 10 % in Girls and 11.5% in Boys. Calorie malnutrition rates were 22.7 % in Girls and 11.7 % in Boys. In the statistical analysis, protein malnutrition rates were similar to both girls and boys but calorie malnutrition rate was significantly higher in girls than boys (p < 0.001).

Bu çalışma, 8-12 Ekim 1989 tarihleri arasında Bursa[Türkiye]'da düzenlenen XXXIII. Milli Pediatri Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Kol kas alanı, Kol yağ alanı, Bursa, Protein ve kalori malnütrisyonu, Protein and calories malnutrition, Arm muscle area, Bursa, Arm fat area

Sapan, N. vd. (1989). ''Kol kas alanı ve kol yağ alanı ölçümlerine dayanarak Bursa çocuklarında protein ve kalori malnütrisyonu oranlarının belirlenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(2), 313-320.