Köpeklerde ovaryumların ultrasonografik ve postoperatif muayeneleri

2006-06-29

Yılmaz, Oktay
Uçar, Mehmet
Çelik, Hacı Ahmet

Bu çalışmada çeşitli ırklardan, 10–30 kg canlı ağırlığı arasında olan, 25 adet dişi köpekte, ovaryumların ultrasonografik ve postoperatif muayenesi amaçlandı. Siklik dönemlerin tespitinde vaginal sitoloji kullanıldı. Ultrasonografiyle görüntülenen ovaryum uzunlukları, kumpas ile ölçülen postoperatif ovaryum uzunluklarıyla karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Köpeklerin %45,9’unun anöstrusta, %25’inin proöstrusta ve %29,1’inin diöstrusta olduğu belirlendi. Ultrasonografiyle sol ve sağ ovaryumlar %96 ve 72 oranlarında gözlendi. Proöstrüsteki 3 köpekte anekojen yapıda folliküller belirlenirken, diöstrüs dönemindeki hayvanlardan birinde 5 adet luteal yapı, diğer bir hayvanın ovaryumunun kaudalinde, anekoik görüntü veren kistik bir oluşum izlendi. Ultrasonografik ve postoperatif muayenelerde ovaryum uzunlukları sırasıyla solda 1.32±0.28 ile 1.43±0.22 cm (p<0.05, r:0.473) ve sağda 1.39±0.32 ile 1.40±0.20 cm (p<0.01, r:0.758) ölçüldü. Canlı ağırlık ortalaması 14.44±2.83 ve 22.69±3.88 kg olan köpeklerin ultrasonografik ovaryum uzunluk ölçüleri karşılaştırıldığında, aralarında istatistiksel açıdan fark olduğu gözlendi (p<0.05). Sonuç olarak, köpeklerde ultrasonografiyle sol ovaryumun daha kolay görüntülendiği belirlendi. Ayrıca ultrasonografik muayenelerde gerçek ovaryum uzunluğuna benzer ölçüler elde edilebileceği ve canlı ağırlıkla ovaryum uzunluğu arasında pozitif bir korelasyon olduğu, bu nedenle de canlı ağırlığı yüksek olan hayvanların ovaryumlarının rahat görüntülenebildiği ileri sürülebilir.
The present study was conducted to investigate the ovaries by ultrasonography and postoperative examinations in 25 bitches weighing between 10–30 kg from different breeds. The vaginal cytology was used to determine the phases of oestrus cycles. Length of the ovaries monitored by ultrasonography were compared with the measurements of ovaries obtained after surgical removal and analyzed statistically. The percentage of animals in anoestrus, prooestrus and dioestrus were 45.9, 25.0, 29.1%, respectively. The left and right ovaries were monitored in 96.0 and 72.0% by ultrasonography. While anechoic follicles were detected in 3 prooestrus bitches, 5 luteal structures were observed in an animal in dioestrus and a cyst formation localized at the caudal part of the ovary was determined as an anechoic structure in another animal in dioestrus. The average diameter of the ovaries detected in ultrasonographic and postoperative examinations were 1.32±0.28, 1.43±0.22 cm in the left ones (p<0.05, r:0.473) and 1.39±0.32, 1.40±0.20 cm in the right ones, respectively (p<0.01, r:0.758). When the data of ultrasonographic ovarian measurements of the bitches weighing 14.44±2.83 and 22.69±3.88 kg compared, a statistically significant difference was defined between (p<0.05). In conclusion, it was determined that left ovaries could monitore much more easy. Furthermore it was suggested that ultrasonographic examinations could allow to acquire similar measurements as real ovary length, there was a positive correlation between body weight and ovarian length, so the monitoring of ovary in large animals was easier than small ones.

Bu çalışma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Mehmet Uçar’ın danışmanlığında Oktay Yılmaz tarafından hazırlanan " Köpeklerde Ovaryumların Ultrasonografik ve Postoperatif Muayeneleri " adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Köpek, Dog, Ovaryum, Postoperatif, Ultrasonografi, Ovary, Postoperative, Ultrasonography

Yılmaz, O. vd. (2006). "Köpeklerde ovaryumların ultrasonografik ve postoperatif muayeneleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1-2), 1-6.