Özdemir, Hakan
Demirkanoğlu, Yahya

Bu çalışmada, Helsinki Zirvesi’nden günümüze Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin ülkedeki kadın politikalarına etkilerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada, öncelikle AB ve kadın politikası hakkında bilgi verildikten sonra, Helsinki Zirvesi’nden günümüze ülkedeki kadın politikaları AB’ye üyelik süreci üzerinden ortaya konmaya çalışılacaktır. Çalışmada, Türkiye’de özellikle Helsinki Zirvesi’nden sonra AB’ye üyelik hedefine yönelik olarak yasal ve kurumsal düzeyde hayata geçirilen reformlarla demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler ve kadın politikaları konusunda önemli gelişmeler kaydedildiği sonucuna erişilmektedir. Ancak toplumda kadını “annelik” ve “eşlik” gibi geleneksel tarihsel rolüyle özdeşleştiren anlayışının hâkim olmasından dolayı, bu gelişmeleri sağlayan düzenlemelerin gereklerinin hayata geçirilemediği anlaşılmaktadır.
In this study, the aim is to introduce the effect of membership process of Turkey to EU since Helsinki Summit until today on women policies in the country. In the study, initially information will be given about EU and women policy and then the women policies in the country since Helsinki Summit until today will be introduced through the membership process to EU. In the study, it is concluded that important developments occurred in Turkey about democratization, human rights, freedoms and women policies especially after Helsinki Summit due to reforms that were realized in legal and corporate level aiming to EU membership. However due to the dominant understanding in the community which identifies women with their traditional historical role of motherhood and companionship, it is understood that the necessary regulations ensuring these developments could not be materialized.

Avrupa Birliği, Türkiye, Helsinki zirvesi, Kadın politikaları, European Union, Helsinki summit

Özdemir, H. ve Demirkanoğlu, Y. (2014). "Helsinki Zirvesi’nden günümüze Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin ülkedeki kadın politikalarına etkileri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(2), 103-126.