1990

İşler, Mustafa

Bornova Sun'i Tohumlama Laboratuvarında mevcut 9 Holştayn ve 3 Esmer Irk boğada ejakülat hacmi, spermatozoon yoğunluğu ve spermatozoon motilitesi gibi kimi spermatolojik özelliklerle; Nem, basınç ve ısı gibi kimi yöresel iklim faktörleri arasındaki ilişkiler araştırıldı. Boğalardan gün aşırı olarak sun'i vajen ile alınan spermada anılan spermatolojik özellikler rutin yöntemlerle incelendi ve iklim faktörleri bölge Meteoroloji İstasyonu verilerinden elde edildi. Sonuçta spermatolojik özelliklerle iklim faktörleri arasında ilişkinin bulunduğu saptandı.
We investigated the relationship between some spermatological characters such as ejaculate volume, sperm concentration and motility, and some local climatic factors such as humidity, air pressure and temperature for 9 Holstein and 3 Brown Swiss bulls which were belong to Bornova Artificial Insemination Laboratory. Spermatological characters, mentioned above, examined by routin methods for each semen sample, collected from bulls by means of artificial vagina every other day. Climatic factors were obtained from the data of local Meteorolgy Station. As a result of that, there were correlation between spermatological characters and climatic factors was concluded.

Boğalar, Spermatolojik karakterler, İklim faktörleri, Bulls, Spermatological characters, Climatic factors

Gökçen, H. vd. (1990). “Boğalarda bazı spermatolojik özellikler ile iklim faktörleri arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 147-154.