Türk çoban köpeği (KARABAŞ) ile Alman kurt köpeğinin merkezi sinir sistemleri üzerinde karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgross araştırmalar 1: Encephalon (BEYiN)

1994

Bu araştırma, Gemlik Askeri Veteriner Araştırma Enstitüsü ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Köpek Üretim ve Eğitim Bölümünden temin edilen, 6-12 aylık değişik cinsiyetteki 7'şer Türk Çoban ve Alman Kurt Köpeği üzerinde yapıldı. Hayvanların encephalon'ları bilinen disseksiyon yöntemleri ile ortaya çıkarılıp % 10'luk formol solüsyonu ile 12 saat süre ile fikse edildi. Daha sonra iki ırkın encephalon'larının morfometrik ve morfolojik özellikleri tespit edildi. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir: 1- Encephalon ağırlığı Türk Çoban Köpeklerinde 123.80 + 4.76 gr, Alman Kurt Köpeklerinde 102.60 + 12.56 gr, vücut ağırlığına oranı % olarak Türk Çoban Köpeklerinde % 0.52 iken, Alman Kurt Köpeklerinde %0.71'dir. 2- Her iki ırkta da encephalon'un dorsal'den görünümü, hemispherium cerebri 'lerin polus rotralis'lerinin polus caudalis 'lere göre daha dar olması nedeniyle ikizkenar üçgen şeklindedir. 3- Hemispherium cerebri'lerin polus caudalis 'leri Alman Kurt Köpeğinde köşeli, Türk Çoban Köpeğinde daha yuvarlaktır. 4- Her iki ırkta da sağ bulbus olfactorius soldakinden daha iyi gelişmiştir. Trigonum olfactorium 'ların, geriye doğru genişlemesi Türk Çoban Köpeğinde daha fazladır. 5- Her iki ırkta da corpora quadrigemina'nın colliculus rostralis ve caudalis 'lerinin büyüklükleri arasındaki fark, pek belirgin değildir. 6- Lobus piriformis 'ler her iki ırkta da ventrale belirgin çıkıntılar yapmıştır. 7- Cerebellum, Alman Kurt Köpeklerinde nisbi hacim ve ağırlık olarak daha fazla olup, flocculus 'u Türk Çoban Köpeğine göre daha fazla çıkıntı yapmıştır. 8- Medulla oblongata geriye doğru gittikçe Alman Kurt Köpeğinde Türk Çoban Köpeğine göre daha fazla daralmaktadır.
In this study, seven Turkish and seven German Shepherd Dogs which were different sexes and ages (6-12 months) from Gemlik Military Veterinary Research Institute were used. The brain of dogs were dissected with known methods and fixed in 10 % formaldehyde solution for 12 hours. Then morphological features and morphometrical measurements of the brain of both breeds were determined. The result could be summarized as follows: 1- The mean weight of the brain is 123.80 + 4.76 gr. In Turkish Shepherd Dogs and 102.60 + 12.56 gr in German Shepherd Dogs. The weight ratios of the brains to the body weights are 0.52 % and 0.71 % respectively. 2- Since, caudal poles of the cerebral hemispheres are wider than the rostral poles, the dorsal view of the brain are in isosceles triangle shape in both breeds as well. 3- While, caudal poles of the cerebral hemispheres are rounded in German Shepherd Dogs. 4. The right olfactory bulbs are more developed than that of the left ones in both breeds. 5- Difference between the sizes of the rostral and caudal colliculi of the corpora quadrigemina are not very prominent in both breeds too. 6- The piriform lobes are ventrally projecting in both breeds as well. 7- The mean volume and weight of cerebellum of German Shepherd Dog is relatively larger than that of Turkish Shepherd Dog. 8- Caudal gradual narrowing of the medulla oblongata is much more prominent in German Shepherd Dog than that of occuring in Turkish Shepherd Dog.

Horse, Bursa, Gasterophilus, Turkey, Helminth

Bahadır, A. (1994). "Türk çoban köpeği (KARABAŞ) ile Alman kurt köpeğinin merkezi sinir sistemleri üzerinde karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgross araştırmalar 1: Encephalon (BEYİN)". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 17-26.