Nietzsche'nin nihilizmi alt etme projesi

Küçükalp, Kasım

Geç 19.yy. filozof olarak Nietzsche, çağının hemen her şeyine; varlık bilgi, ahlak, siyaset anlayışına, kurumlarına toptan bir karşı çıkışı sergilemektedir. Nietzsche'nin felsefesinin bu yönünden hareketle onun felsefesini yalnızca bir karşı çıkış felsefesi olarak görmek, Nietzsche'nin felsefesini anlamamak ya da daha iyimser bir dille ifade edecek olursak, eksik anlamak anlamına gelir. Nietzsche yapmış olduğu eleştirilerde ve yorumlarda sadece durum tespiti yapmakla kalmaz, aynı zamanda eleştiriye konu ettiği metafizik geleneğin bir şeceresini de çıkarır. Çünkü Nietzsche'ye göre kendi çağının içinde bulunduğu nihilist dönemin geriye doğru mantıksal takibi bizi bu metafizik geleneğin başına götürür.

Nietzsche'nin nihilizmi, Alt etme, Filozof, Varlık, Bilgi, Ahlak, Siyaset anlayışı, Karşı çıkış

Küçükalp, K. (2002). ''Nietzsche'nin nihilizmi alt etme projesi''. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 37-43