Mimaride güneş kontrolü

1984

Yeryüzündeki canlılar için güneş ışınımının hayat ve sağlık kaynağı olduğunu biliyoruz. Mekan düzenlemesinde en önemli unsur fonksiyona göre düzenlenmiş hacmin insan fızyolojisine en uygun aydınlanma ve güneş ışınımından yararlanabilmesi olmalıdır . Herhangi bir bölgede planlanmış bir proje için direkt güneş ışınımının günün çeşitli saatlerinde kış ve yaz aylarında kaç derecelik açı altında mekan içerisine girdiğini hesaplamak gerekir. Burada iki önemli açı söz konusudur. Bunlardan Azimut açısı; güneş ışınlarının geldiği yönü, Yükseklik açısı ise; bu yönde gelen ışınımın kaç derece açı ile geldiğini açıklamaktadır.

Güneş ışınları kontrolü, Balıkesir

Reman, O. (1984). "Mimaride güneş kontrolü". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 1(1), 223-229.