1988

Burun hemodinamiğin inceleme yöntemlerinden biri olan Reorinografi'nin, yerel nazal dekonjestan ilaçların klinik değerlendirmelerinde kullanımını sınamak amacıyla yapılan bu çalışmada, 14 normal denekte, bir burun boşluğuna Xylomethazoline (Otrivine) püskürtüldükten önce ve sonraki 1., 3., ve 5. dakikalardaki retinogram amplitüd değerleri saptanmış ve karşılaştırılmıştır. Reorinogramlarda ortaya çıkabilecek değişikliklerin Xylomethazoline 'e bağlılığını araştırmak için B olguya ayrıca % 0.9 'luk NaCl solüsyonu (plaşebo) püskürtülmüş ve elde edilen reorinogramın amplitüd değerleri uygulama öncesindeki değerler ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, Xylomethazoline 'in burun kan akımı üzerindeki etkisini ve reorinografi yönteminin nazal dekonjestan ilaçların klinik değerlendirmelerinde kullanılabileceğini göstermektedir.
In order to test rheorhinography, which is one of the methods studying naşal haemodynamics, in the clinical evaluation of the nasal topical decongestants, the rhinorhino gram amplitude value, before Xylometazoline (Otrivine) pulverisation and those of the first, third and fifth minutes after pluralisation are compared in 14 normalsubjecü. To prove that the changes have occured due to Xylometazoline, a 0.9 % NaCl solution in pulverised a placebo to B subjects and the rhoeo rhinogram amplitude values are compared with those before pulverisation. The results prove the effect of Xylometazoline on nasal blood (low and the significance of rheorhinography in the clinical evaluation of nasal topical decongestants.

Yerel vazokonstriktörler, Burun mukozası, Nasal mucosa, Local vasoconstrictors

Hızalan, M. İ. (1988). ''Yerel vazokonstriktörlerin burun mukozasında oluşturdukları kan akımı değişiklerinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), Supplementum 8, 1-8.