Messkirch'in Aziz Martin Heidegger'i

Inwood, Michael
Dalgıç, Neziha

Heidegger her şeyden önce bir filozoftur. Siyaset bir sınır çizgisidir. Fakat 1930'ların başlarındaki karanlık olayı -Nazizme karışmasını- unutamayız. Bu olay, Heidegger'in felsefesi hakkında bize ne söylemektedir? Buna karşılık onun felsefesi o olay hakkında ne söylemektedir? Fazla bir şey değil. 1948'de Heidegger eski öğrencisi Herbert Marcuse'ye, 1933'te Nasyonal Sosyalizmden, bütününde yaşamın tinsel yenilenmesini, sosyal düşmanlıklardan uzlaşmasını ve Batı Dasein'ının komünizm tehlikesinden kurtuluşunu beklediğini yazdı. Onun taraftarlarından bazıları, Nazizmin bu dönemde komünizme tek alternatif olduğu temelindeki kararını doğrularlar, Niçin komünizme karşı Nazizm tercih edilir?

Bu çalışma, Michael Inwood'un Past Master: Heidegger (Oxford, Oxford University Press, 1997) adlı kitabının St. Martin of Messkirch adlı bölümünden çevrilmiştir.

Heidegger, Filozof, Nazizm, Komünizm, Sosyalizim, Tinsel yenileme, Messkirch, St. Martin

Inwood, M. (2002). ''Messkirch'in Aziz Martin Heidegger'i''. çev. Neziha Dalgıç. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 45-48.