Atherosklerotik kalb hastalıklarında sol aksis deviasyonunun klinik önemi

1979

Bursa Üniversitesi

1- Bu araştırma Atherosklerotik Kalb Hastalığı (myokard infarktüsü) tanısı almış 138 olgu üzerinde yapılmıştır. 2 - Olgulanmızda sol aksisin dağılımı % olarak incelenmiş ve atherosklerotik olgularda sol aksis ensidansı çok yüksek bulunmuştur(% 83,5). 3-Bu olgularda yaş dağılımı da incelenerek, en çok 6 ve 7 ci on yaş içinde ateroskleroza rastlanmıştır. 4 - Sol ahsis deviasyonunun derecesi ile miyokard infarktüsünün lokalizasyonları aratılmış ve sol anterior hemiblok oranının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır.9). 5 - Atherosklerotik kalb hastalıklarında sol aksisin klinik öneminin büyük olduğu sonucuna varılmıştır.
1-This study has been done on 138 cases with the diagnosis of atherosclerotic (Myocardial infarction). 2- The incidence of left axis deviation has been shown in percentage and has been found to be very high in atherosclerotic cases (83,5 %). 3- The distribution of age was determined, atherosclerosis was found mostly in the 6th or 7th decade. 4 - The degree of left axis deviation and the localisation of myocardial infarction was investigated and the left anterior hemi-block was to be very high (19 %). 5- It has been concluded that left axis deviation has a great clinical significance in atherosclerotic heart diseases.

Atherosklerotik, Kalb hastalıkları, Sol aksis deviasyon, Klinik önemi, Atherosclerotic, Left axis deviation, Heart diseases, Clinical significance

Cordan, J. ve Hünük, A. (1979). ''Atherosklerotik kalb hastalıklarında sol aksis deviasyonunun klinik önemi''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 6(4), 189-194.