Sosyo-ekonomik ve kültürel yönden İslam öncesi Mekke toplumu

2001

Bu makalede İslam öncesi Mekke toplumunun sosyo-ekonomik ve kültürel durumu tahlil edilmektedir. İslamiyet’ten hemen önce Mekke’de son yıllarda gittikçe artan bir şekilde beliren bireyselleşme eğilimi ve kabile asabiyetinden uzaklaşma büyük ölçüde, gelişen ticari hayat şartlarıyla beslenmişti. Son dönemlerde maddeci bir dünya görüşünün hâkim olması nedeniyle geleneksel değerlerinden uzaklaşan toplumu bunalımdan kurtarabilecek manevi iklim çok cılızdı. Bu durum, yeni bir dinin zuhuru için gerekli şartların oluştuğu anlamına geliyordu. İslam’ın ortaya çıkışı, ilkel üretim ve tüketim maddelerine kanaat gösteren bedevi ekonomiden dışa açılımlı ticari ekonomiye dönüşümde, bedevilik kültüründeki katı cemaat bağlarının gevşeyerek şehir toplumlarına özgü bireyselliğin ortaya çıkması ve toplumsal değerlerin kaybolmaya başlamasıyla yakından ilgilidir.
In this article, socio-economic and cultural conditions of Meccan society prior to Islam have been studied. Not too long before Islam, the developing trade led to the rise of individualisation and the weakening of tribal cohesion (solidarity-asabiye). For this reason, moral climate had been very poor. This means that necessary conditions had been completed for a new religion.

İslam, Mekke toplumu, Sosyo-ekonomik durum, Kültürel durum, Meccan society, Socio-economic condition, Cultural condition

Kurt, A. (2001). "Sosyo-ekonomik ve kültürel yönden İslam öncesi Mekke toplumu". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 97-122.