1997

Bu çalışma. farklı ortamlarda yetiştirilen ve iki ayrı besin çözeltisi ile beslenen karanfillerin beslenme durumlarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. İki farklı hacımda perlit ve perlit-turba karışımlarını içeren 20x20x 5 cm. boyutlarındaki plastik saksılara ROBERTA çeşidi karanfilin köklendirilmiş çeliklerinden dikilmiştir. Ayrıca karşılaştırma amacıyla çiftlik gübresi katılmış toprak da kullanılmış. Bitkiler iki ayrı besin çözeltisi ile damla sulama sistemi yardımıyla beslenmiştir. Üç farklı kesim döneminde (pik verim) yaprak örnekleri almış ve makro ile mikro besin maddesi analizleri yapılmıştır. Karanfil yaprakarının besin maddesi içerikleri üzerinde yetiştirme ortamlarını ve besin çözeltilerinin etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Toprakta yetiştirilen karanfillerin besin maddesi içerikleri. perlit ve perlit-turha karışımlarınında yetiştirilenlerinkinden daha düşük düzeylerdedir.
This study was conducted to investigate the nutritional status of carnations grown in different growing media which were fertigated with two different nuttrient solutions. Rooted cuttings of carnation cv. ROBERTA were planted into plastıc pots (20x20x75 cm.) containing perlite and perlite-peat mixtures in two different volumes. Farmyard manure added soil was also used for comparison Plants were fertigated with two different nutrient solutions via drip irrigation system. Leaf samples were taken in three cutting (flush) periods and analysed for macro and micro nutrients. The effects of different growing media and nutrient solutions on the nutrient contents of carnation leaves were found to be statistıcally significant. The nutrient contents of carnations grown in soil were generally lower than those of the plants grown in perlite and perlite-peat mixtures.

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsünde Ahmet ÖZGÜMÜŞ 'ün danışmanlığında Hatice Sevim UÇKAN tarafından yazılan "Perlit-Turba karışımlarında yetiştirilen karanfilin beslenme durumunun bitki analizleri ile incelenmesi üzerine bir araştırma" adlı yüksek lisans/doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Karanfil, Perlit, Turbo, Fertigasyon, Bitki yetiştirme ortamı, Carnation, Perlite, Peat, Plant growing medium, Fertigation

Uçkan, H. S. ve Özgümüş, A. (1997). ''Perlit-turba karışımlarında yetiştirilen karanfil'in beslenme durumunun bitki analizleri ile incelenmesi üzerine bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 21-31.