Tasvir açıklama değildir: Bir mukayese metodolojisi

2003

Carter, Jeffrey R.

Bu makale akademik tasvir ile açıklamayı analiz ederek mukayeseli din çalışmaları için metodolojik bir çerçeve sunmaktadır. Makale bu iki metodun aslında çok farklı karşılaştırma formlarına, değişik amaç ve hedeflere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Bertrand Russell’ın mantıksal kategoriler teorisine göre, tasvir ve açıklamanın birbiriyle ilişkili olduğunu ve başarılı bir mukayeseli araştırmanın, mantıksal kategorileme prensiplerine bağlı kalması gerektiğini savunmaktadır. Makalenin amacı, Dinler Tarhi alanında yapılacak daha güvenilir mukayeseli çalışmaları teşvik etmektir.
This essay presents a methodological framework for the comparative study of religion by analyzing academic description and explanation. It demonstrates how these two methods are in fact different forms of comparison with distinct goals and objectives. It further argues that description and explanation are related according to Bertrand Russell’s theory of logical types and that successful comparative study adheres to the principles of logical typing. The essay aims to encourage more confident comparative studies in the History of Religions.

Dinler tarihi, Din bilimleri, Tasvir, Açıklama, History of religions, Study of religions

Carter, J. R. (2003). "Tasvir açıklama değildir: Bir mukayese metodolojisiç". çev. Seda Ensarioğlu. dnş. Muhammet Tarakcı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(1), 427-442.